Onlangs was ik aanwezig bij een blogworkshop bij een IT-bedrijf. Tien enthousiastelingen volgden de workshop en gingen zelf direct aan de slag. Tien! Daar mag het betreffende bedrijf mee in zijn handjes knijpen. Want tien werknemers die willen bloggen, betekent tien mensen die enthousiast zijn over hun vakgebied en deze kennis graag willen delen. Vanuit communicatie-oogpunt kan het niet beter. Werknemers zijn namelijk het belangrijkste visitekaartje van ieder bedrijf.

De drempel van het bloggen
Elke dag komen er bloggers bij, maar er is ook nog altijd een grote groep die de drempels te hoog vindt. Zonde, want zo blijft er veel kennis op de plank liggen. Ik denk dat de belangrijkste drempel ‘tijd’ is en daar kan ik kort over zijn: bloggen kost tijd. Hoeveel tijd is afhankelijk van hoe vaak je het doet, hoe makkelijk je schrijft of hoe concreet je idee is. En dat idee, daar hebben we nog wel wat tips voor. Want in de praktijk blijkt dat dat idee minder ingewikkeld hoeft te zijn dan je misschien op voorhand denkt. De lol van het bloggen vergaat je namelijk al snel als je voor iedere blog eerst drie uur met jezelf moet gaan brainstormen. Gelukkig is dat helemaal niet nodig. In plaats van heel hard op zoek te gaan naar een interessant onderwerp, is het veel leuker om je te laten inspireren door de dagelijkse praktijk. Want hoe dichter je bij jezelf blijft, des te makkelijker het gaat. En hoe groter de kans is dat je ook aan die tweede blog begint.

Persoonlijkheid in je blogs
Heb je het regelmatig met verschillende klanten over dezelfde problemen? Dan zou het een goed idee kunnen zijn om middels een blog in één keer de doelgroep te adviseren. En hoeveel interessante artikelen lees je per dag waarop je zelf eigenlijk ook wel aanvullingen hebt of waar je een duidelijke mening over hebt? Ook goed blogmateriaal! Woon je een event bij? Blog! Tip van de week? Blog! De mogelijkheden zijn eindeloos, het is gewoon een kwestie van doen. En na de 1e, 2e of 3e blog zal je zien dat de ideeën vanzelf komen, op je werk of op een zonnig terras. En als de ideeën komen, maak er dan meteen ergens een aantekening van. Scheelt weer tijd.

Bloggen is geen kwestie van de laptop starten en naar een leeg Word-document staren tot er een idee komt. Iedere blog zou geschreven moeten worden vanuit een persoonlijk oogpunt. Jouw kennis verdient die spotlights! Denk je niks interessants te vertellen te hebben, begin er dan maar niet aan. Wel zonde hoor… spotlights hebben zo weer een ander gevonden!

Deel dit artikel
Meer artikelen lezen?

Lees nu ook onze andere artikelen om op de hoogte te blijven.